GENEZING VAN EEN GEWONDE KERK


Een kerk kan gewond raken.

Genezing van een gewonde kerk

Genezing van een gewonde kerk

Bij een fusie ontstaat een conflict over kerkgebouwen. Tot bij de rechter vechten ze het uit. Dat slaat diepe wonden. Persoonlijk tast het mensen aan. Maar ook zo’n kerk raakt gewond. Want er komt twijfel aan de geloofwaardigheid van dit geloof. Sommigen vragen zich af, wat vergeving of de liefde van Christus nog betekenen in zo’n kerk.

Of als een geestelijke of leider seksueel misbruik pleegt. Ook dat slaat wonden. In de eerste plaats bij de slachtoffers. Is er oprechte zorg voor slachtoffers? Is er passende aanpak en begeleiding van de dader? Ook de betreffende kerk is gewond. Ook bij hen die niets met het misbruik te maken hebben is het vertrouwen in kerk en geloof beschadigd.

Soms kan een interim predikant in zo’n situatie werken aan genezing. Juist als buitenstaander. Hoe gaat dat?

Het begint en eindigt met integriteit. Dat is secuur werk. Het gaat eenvoudig om betrouwbaarheid in afspraken. Om dagelijkse toewijding in aandacht voor mensen. Om helderheid in procedures. Om correcte communicatie. Want kleine fouten, zwakheden, of alledaagse tekortkomingen, die zouden worden aanvaard in een omgeving van vertrouwen, roepen noodsignalen en zelfs pijn op in een gewonde kerk. Hoge doelen of strategische overwegingen helpen een gewonde kerk niet verder.

Die integriteit haalt een interim predikant niet alleen uit zichzelf. Het kan alleen gebaseerd zijn op een integer geloofsleven. Voor mijzelf staat hierin het geloof in Jezus Christus centraal, die na zijn lijden en na zijn dood, opgewekt wordt uit de dood en zegt: vrede zij met jullie. Die vrede kan de interimpredikant inspireren tot integriteit. Eén van de valkuilen waar een interim predikant in kan vallen is het problematiseren van een kerk, of van het overreageren of de gevoeligheden in een gewonde kerk. Een houding van niet-angstige betrokkenheid, van vrede dus, is geboden. De vrede die Christus belichaamt.

Op die manier is integriteit de lange weg van het herstel van geloofwaardigheid in een gewonde kerk. Dit herstel kan leiden tot een versterking van een kerk. Genezing kan immers groei van geloofwaardigheid betekenen. Juist wie vanuit integriteit de verwondingen doorstaat, laat zien hoe genezend het geloof kan zijn in de opgestane Heer.

Pieter van Winden

Advertenties

Over Pieter van Winden

Faith is fantastic. Mission is possible. God is good. In search for a multicultural understanding and sharing of functional faith in the city of U.
Dit bericht werd geplaatst in crisis, geloof, leiderschap en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op GENEZING VAN EEN GEWONDE KERK

  1. Wat me – als leek die wel vanuit ook het christelijk onderwijs ervaren is met situaties rond verwonding- raakt in het blog, is de zinsnede ‘ vanuit integriteit verwondingen doorstaan’ in de laatste alinea. Die essentie lijkt me ook voor individuele gelovigen niet alleen de enige weg in het laten zien hoe genezend geloof kan zijn, daar ben je denk ik misschien ooit een keer veel later mee bezig; het is in mijn beleving ten tijde van verwondingen de enige weg met perspectief en toekomst, een weg in navolging met vallen en opstaan ondanks allerlei vakkundigheid, waarvan je hoopt dat je ietsjes dichterbij de bron van leven mag en kan komen. die is zo gezien dus wellicht niet alleen het beginpunt:-)

  2. Magda zegt:

    Een heldere uitleg, zonder in finesses te treden. Iedere gemeente is anders en iemand van buiten de eigen kring, kan onbevooroordeeld te werk gaan.
    Dat er interim-predikanten nodig zijn, laat zien dat kerkmensen ook gewone mensen zijn , die kunnen strijden om voorrang en eigenbelang. Maar die ook de behoefte hebben om oplossingen te zoeken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s