Interim predikant, een beschermde titel?


InterimMinistryIedere predikant kan zich interimpredikant noemen. In de praktijk gebeurt dat ook. Even invallen in een verzorgingshuis? “We hebben een interimpredikant”, wordt dan gezegd. Een paar maanden bijspringen in het pastoraat? “Als interim predikant hebben we mevrouw x gevonden.”

Interimpredikant is geen beschermde titel. Op zich is dat geen probleem. Van broodnijd is geen sprake. Iedere gemeente of kerk is vrij om te werken met wie men wil. Het enige probleem is dat interimpredikantschap ook een vak is. juist als InBetween houden we dat vak hoog. We vragen van de leden een postacademische specialisatie opleiding. Onze leden doen verplicht mee aan intervisie. Er wordt middels studiedagen en het aanbieden van cursussen in samenwerking met de PthU en de Orde van Organisatie Adviseurs gewerkt aan een voortdurend aanbod gericht op profesionalisering. De ene interimpredikant is de andere dus niet en niet alle hondjes heten Fikkie, als het goed is. Om wille van de kwaliteit is het toch te overwegen om van interimpredikant een beschermde titel te maken.

Hoe gaat dat elders? Bij de Unitarische kerk in de VS bijvoorbeeld is de interimpredikant een beschermde titel voor een predikant die in de vacaturetijd met een gemeente een verplicht transitietraject doorloopt. Hier is een link naar het bijbehorende handboek.

Advertenties

Over Pieter van Winden

Faith is fantastic. Mission is possible. God is good. In search for a multicultural understanding and sharing of functional faith in the city of U.
Dit bericht werd geplaatst in geloof, leiderschap, pkn, predikant en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s