Gemeenteadviseur en interimpastor, verschillende begeleiders op een nieuwe weg


Blog van interim predikant Martin de Jongon the road

Een gemeente in verandering, is een gemeente op reis. Op reis naar een nieuwe gestalte, een nieuwe vorm, een nieuw ‘land’. Een gemeente heeft in haar leven vele begeleiders gekend en in verschillende rollen. De kunst is deze begeleiders op de goede momenten in te schakelen. Als interimpredikant werk ik zo nauw samen met de gemeenteadviseurs.

Verschillende rollen in begeleiding

In de theorie van de geestelijke begeleiding worden verschillende personages onderscheiden, die een gelovige kunnen begeleiden op haar pad naar geestelijke groei en bestemming. Ik noem de initiator, de mens die de eerste prikkel geeft om op weg te gaan. Ik noem de wegwijzer die je op jouw eigen tijd om raad kunt vragen. Ik noem de tegenstrever. Iemand die je doelbewust je angsten voorhoudt en die beren op de weg zet. Om ze zo te leren kennen en te kunnen hanteren. Ik noem de gids. Iemand die je, op jouw verzoek, begeleidt. Daar waar jij de weg niet weet, maar waar je wel wilt gaan. Ik noem de priester. Degene, die met jou eindpunt, doel en zin van de onderneming vaststelt. De mens, die een weg voor je ziet en je helpt het pad te kiezen en daadwerkelijk op weg te gaan. Ik noem de metgezel, degene die een tijd met je oploopt, met je in gesprek gaat, je verlangen en moeiten deelt. Ik noem de wijze, een men

Dit onderscheid in rollen is ook bruikbaar in de begeleiding voor een gemeente op reis naar een nieuwe bestemming, vorm en gestalte.

Twee praktijkvoorbeelden

Een gemeente ontstond uit een fusie van verschillende dorpskerken. De nieuwe streekgemeente liep vast in het zoeken naar vorm en omgang. Het moderamen bepaalde een vorm van liturgie voor alle dorpen. De meeste dorpskerken vonden het prachtig, voor anderen voelde het als een harnas. Er ontstond een negatieve sfeer.

Als interimpastor kreeg ik de taak de gemeenten weer met elkaar om tafel te krijgen. Wat bleek: doel van de fusie – ‘samenwerken waar mogelijk’ – werd gedeeld, maar de eenduidigheid in liturgische vorm werd afgewezen. We stelden met elkaar vast dat verschillende vormen mogelijk moeten zijn. Dit inzicht wilden wij zwart op wit zetten in een huishoudelijk reglement, zeg: routekaart.

Wie moest dit doen? Ik was in de rol van reisgenoot gekomen. Ze wilden op dit punt graag de begeleiding van de ‘oermoeder’. De man die met hun de weg naar de streekgemeente had bereid, de regionaal adviseur classicale vergaderingen (racv). Deze racv begreep mijn rol en die van hem en maakte met ons een prachtige routekaart voor de volgende etappe. Daarna liep ik concreet weer een stuk met de gemeente mee.

Een andere gemeente liep vast in de organisatie van haar pastoraat. In haar systeem van categoriaal bezoek, wijken met contactpersonen, waren drie van de tien wijken totaal vacant, in de meeste andere wijken zou de vergrijzing spoedig haar tol eisen en dan zouden vele wijken zonder vaste bezoekers zitten. Tot overmaat van ramp zou de nieuwe predikant niet voor 100 maar voor 70 procent worden aangenomen. De oude predikant had bovenstaand hiaat opgevuld door zelf veel te bezoeken. Hoe verder?

Twee afwegingen stonden centraal. De nieuwe predikant zou worden aangenomen, niet direct in een uitvoerende rol, maar in een coachende rol. Hij zou meer als gids gaan optreden. Dus nog minder bezoekuren. Een andere constatering was dat veel mensen, vooral de jongeren, geen vaste bezoeker wensen. Zij vinden dit betuttelend. Ze willen graag zelf aan de bel trekken als bezoek nodig is. Wel worden zij graag goed voorgelicht.

De kerkenraad besloot een werkgroep pastorale vernieuwing in te stellen. De werkgroep voelde zich ontheemd en besloot een wijze moeder om raad te vragen, om een reisplan. Zij herkenden de gemeenteadviseur in deze rol. Zij zat de werkgroep in de route-ontwerpfase voor. Als interimpredikant nam ik zitting in de werkgroep. Ik zag mezelf in de rol van metgezel, tegenstrever en priester.

Werkgroep en interimpastor zijn nu daadwerkelijk op weg. Ik leid de werkgroep naar de volgende etappes, als een gids. De gemeenteadviseur wordt op initiatief van de leden op afspraak in haar wijsheid geraadpleegd.

Martin de Jong, september 2013

Advertenties

Over Pieter van Winden

Faith is fantastic. Mission is possible. God is good. In search for a multicultural understanding and sharing of functional faith in the city of U.
Dit bericht werd geplaatst in geloof, gemeenteopbouw, predikant en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Gemeenteadviseur en interimpastor, verschillende begeleiders op een nieuwe weg

  1. Marianne Paas zegt:

    Hoi Pieter / Martin, leuke blog, vooral omdat ik nu in het kader van mijn opleiding interimpastor ook weer bezig ben met de doordenking van de rollen van de interimmer. Maar in de tekst klopt er iets niet helemaal… mist er een stukje? Of staat er iets te veel? Ik citeer: “Degene, die met jou eindpunt, doel en zin van de onderneming vaststelt.erijder. De mens, die een weg voor je ziet en je helpt het pad te kiezen en daadwerkelijk op weg te gaan….” Wat is ‘erijder’? Groet!

  2. De Erijder is één van de belangrijkste onderdelen van het interim predikantschap. Ik heb het nu even weggehaald, maar vermoed dat er binnenkort een apart artikel aan zal worden gewijd: “De interim predikant als erijder. Een nieuwe toekomst voor kerk en wereld?” 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s